Status snøproduksjon - Oslo Vinterpark - Kjøp ditt heiskort online
general pages header

Status snøproduksjon

Fredag 14. Februar:

Vi staret snøproduksjon i går kveld, og har fått produsert en del i alle nedfarter. 
Vi stopper produksjonen om få timer når sola står på og mildværet kommer for å unngå for våt snø. 
Hyttliparken er bygget om og står klar for publikum. 

"Supre forhold nå", i følge vår snøproduksjonsansvarlig. 

 

OBS: VIS HENSYN når snøproduksjon pågår! Respekter skilt og sperringer. 

 

Stay tuned for daglige oppdateringer! 

 

Når forholdene ligger tilrette for det vil vi legge en halv meter med snø i alle våre traseér, noe som holder helt til 13. april. Vårt nye og forbedrede snøproduksjonsanlegg vil gjøre dette enda raskere enn tidligere sesonger om forholdene er lagt tilrette for det. Snø kan produseres ved kaldere enn minus 2,5 grader og det ideelle er rundt 5 minus eller kaldere over en lengre periode. 

Fun fact: Når hele snøproduksjonsanlegget i Oslo Vinterpark går for full maskin produseres det 2550 kubikk snø i timen - noe som tilsvarer 250 lastebil-last i timen. 

 

Litt mer generell informasjon om snøproduksjon:

Det er mange som har ulike spørsmål rundt snøproduksjon. Her forsøker vi å fortelle litt om hva som må til og i hvilke temperaturer det er mest effektivt å produsere snø. Så skal du vite at alt vi som driver alpinanlegg ønsker oss - er å kunne åpne så mange bakker som mulig, så tidlig som mulig.

 

Hovedingredienser for å produsere snø er trykkluft og vann med høyt trykk i store mengder.

Det benyttes i all hovedsak to typer snøkanoner. 

– Viftekanon (lavtrykk), disse kan være fastmonterte, eller mobile som fraktes rundt i anlegget med prepareringsmaskin.
– Lansekanon (høytrykk), dette er lange lanser på 6-10 m som er fastmontert langs løypene.

Felles for begge er at vann under høyt trykk presses gjennom et antall dyser som forstøver vannet. I noen av dysene blandes vannet med trykkluft for å starte fryseprosessen. For at det skal bli snø trenger vi en effektiv temperatur som er under -2,5. Jo høyere luftfuktigheten er desto mer kulde må til for å kunne produsere.

Optimale forhold
Optimale forhold for snøproduksjon er -10 grader, og klarvær som gjerne gir tørr luft. Mengden snø avhenger altså av temperatur, så selv om snøkanonene går for fullt i fjellet vil antall kubikkmeter snø variere mye avhengig av hvor mange effektive kuldegrader vi har. De største viftekanonene kan produsere opptil 100 m3 pr time under helt optimale forhold. Ved marginale temperaturforhold vil samme kanon kunne produsere ned mot 5-10 m3 pr time.

I de fleste større traseer er snøkanonene fastmontert langs siden på løypene. Disse kanonene har i de største anleggene et sentralt styringssystem og kan produsere snø «automatisk» når temperaturforholdene tillater det. Dette gjør snøleggingen mer effektiv, og vi får en jevnere snøkvalitet selv om temperaturen varierer i løpet av døgnet. 

Ønsker du å lese enda mer om snøproduksjon, kan du klikke deg videre inn på Fnuggs artikkel her

 

Make snow not war.